Portret van Jean (Sjeng) Smeets

Bij het samenstellen van het gedenkboek in 1987 ter ere van het 50 jarig bestaan werd over Sjeng Smeets het navolgende geschreven;



Iedere oudere voetbalkenner in onze omgeving die Waubachse Boys zegt, denkt aan Sjeng Smeets. Omgekeerd is de naam van Sjeng Smeets onlosmakelijk verbonden met de Waubachse Boys.

Helaas, hij is niet meer in ons midden.

De bedoeling van de samenstellers van dit boek was Sjeng eens uitgebreid aan het woord te laten over zijn Boys. Het heeft niet zo mogen zijn. Daarom draaien we de zaak om.
We willen eens op een rijtje zetten, wat Sjeng zoal voor de Boys heeft gedaan. Dan hebben we het niet over de vele jaren dat hij zijn beste krachten heeft gegeven op het voetbalveld. Dat was zijn hobby.
Als speler heeft hij vele jaren de ballen gerepareerd en tevens onderhouden alsof er geen nieuwe meer te krijgen waren. Week in week uit was hij uren bezig met het invetten van ballen, zodat ze jaren mee konden.

Daarnaast fungeerde hij als trainer bij de senioren (als dat nodig was) en vele jaren bij de jeugd. Hij was korte tijd bestuurslid van de vereniging en heel lang, lid van het jeugdbestuur. Uit de aard der zaak begeleidde hij zijn eigen jeugdelftal en ook menig ander jeugdteam als een collega verhinderd was of zo maar weg bleef. Hoeveel jaren is hij niet lid geweest van de elftalcommissie? Afmelden bij de heer J. Smeets. Sjeng mocht weer zorgen voor vervanging, zodat de elftallen compleet op het veld stonden. Geen gemakkelijke en zeker geen dankbare taak.

Vanaf de start van de lotto liep hij wekelijks heel wat deuren langs om een pak ingevulde formulieren op het daarvoor bestemde adres af te leveren.
Toen hij de tijd gekomen achtte om de jeugdbegeleiding over te dragen aan jongeren, liet hij de vereniging niet in de steek. Wekelijks was hij aanwezig om met zijn bekende humoristische commentaar de nummers op de kienavonden af te roepen.

Meer dan 10 jaar was hij tevens iedere zondagmorgen in het voetbalseizoen al vroeg op het voetbalveld om de terreinconsul te ontvangen om samen met hem het terrein te keuren.
Hij was medeoprichter en bijzonder actief bestuurslid van de supportersclub. Hiermee zal het scala van activiteiten voor zijn geliefde club bij lange na niet compleet zijn.
Het geeft echter wel een beeld van een man, die onmisbaar is geweest.
Iemand die zo veel voor een vereniging in touw is, zal niet van kritiek verschoond blijven. Die critici mogen deels het gelijk aan hun zijde hebben, ook zij kunnen echter niet ontkennen, dat Sjeng de man is geweest, die ongetwijfeld de meeste uren voor zijn Boys in touw was. Met hart en ziel heeft hij zich voor zijn vereniging ingezet. Hij heeft er bij wijze van spreken een standbeeld voor verdiend.

Sjeng, je bent er helaas niet meer, we blijven je dankbaar voor je geweldige inzet. Je blijft als een ongeëvenaard Boys-man in onze gedachten.



Ergens rond 1952 kwam de onderstaande cartoon in omloop. Het betrof hier een winkeliersactie van destijds.